Jokainen mies on omasta mielestään expertti, mitä tulee käytetyn auton ostamiseen. Tai ainakin renkaiden potkimiseen aikuisen oikealla tavalla.
Mikropiiripulasta johtuen uusien autojen toimitukset ovat viivästyneet, joten kysyntä suuntautuu käytettyihin.
Mutta uskaltaako käytettyä autoa sitten edes ostaa?
EGORAZZI päätti kuitenkin kysyä TOP-vinkit oikeilta asiantuntijoilta. Siis ihan aidoilta ja oikeilta experteiltä.
Mitä on hyvä tietää kun suunnittelee ostavansa käytetyn auton?
Ensimmäinen asia on luonnollisesti se, ettei voi koskaan olla liikaa tietoa harkitsemastasi autosta. Joten, ostaa fiksusti, säästää rahaa ja ajaa turvallisesti aina koeajosta lähtien.
Ja kannattaa muistaa, että autokauppias myy kolme käytettyä autoa jokaista uutta autoa kohden.
Auton osto on itsessään myös helpompaa verrattuna siihen mitä se oli vielä parisenkymmentä vuotta sitten. Kuitenkin vain siksi että monet ihmiset tekevät sen, ei tarkoita, että on helppoa löytää käytetty auto joka on oikea juuri sinulle.
Onneksi pienien kotitläksyjen tekeminen ennen ostamista voi pitää ajajan matkalla turvallisuuteen, säästöihin ja tyydytykseen.
Vaikka auton oston helppous on lisääntynyt, ei sopivan auton löytäminen ole kuitenkaan erityisen helppoa edes nykypäivänä.
Tähän ongelmaan jokainen auton ostaja voi kuitenkin vaikuttaa pienen kotitehtävän keinoin.
EGORAZZI kysyi Honda Civic and Honda Accord asiantuntijoilta, mitä ostajan tulisi tietää ostaessaan käytettyä autoa:
- Harkitse vain rekisteröidyn ja ennalta vakuutetun ajoneuvon ostamista: Alkuvakuutetut ja rekisteröidyt ajoneuvot ovat tavallisesti hankinta, joka ovat turvallisia, hyviä ostoja ja perusteellisesti tarkastettuja. Et halua ajaa autoasi ensimmäisenä autoliikkeen pihasta katsastusaseman pihaan, etkä varsinkaan siinä tapauksessa, mikäli et ole 110% varma siitä, että ostamasi autoon kuuluu laajennetut takuut ja se on perusteellisesti tarkastettu, ennen kuin ostat sen.
- Varmista, että auto palvelee jokaista kanssamatkustajaa. Takapenkkiläisten on voitava olla yhtä turvallisessa ja mukavassa tilassa kuin etupenkkiläistenkin – luonnollisesti unohtamatta mahdollisia lemmikkejä, jotka saattavat matkata (farmari/maasturi) auton tavaratilassa. Mikäli etsit käytettyä perheautoa, laita perheesi mukavuus ja turvallisuus etusijalle. Koeaja mahdollisimman monta eri mallia ja panosta luotettavuuteen. Jos teillä on pieniä lapsia, jotka tarvitsevat turvakaukaloita ja turvaistuimia matkustuksen ajaksi, varmista ettei niiden asennuksesta koidu ylimääräisiä ongelmia.
- Hanki ajoneuvon historiaraportti ja/tai pätevä mekaanikko tarkastamaan ajoneuvo ja varmist ajoneuvon todellisesta omistajasta. Trafin rekisteriin on merkitty ajoneuvon laillinen omistaja. Ottamalla selvää näistä asioista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa vähentää harmaita hiuksia ostopäätöstä tehtäessä.
- Kysy autokauppiaalta tarjouksista ja mahdollisista lisävarustekaupoista. Monet autonvalmistajat myyvät käytettyjä autojaan ja tuotteitaan edullisesti uusien mallien tullessa tilalle.
- Hoida rahoitus etukäteen. Koska käytettyjen autojen hinnat vaihtelevat usein jopa muutamien tuhansien eurojen välillä, on tärkeää tarkastaa lainan tai rahoituksen korkoprosentti. Käy juttelemassa pankissa tai rahoitusyhtiössä ennen auton varsinaista ostoa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin myöhemmässä vaiheessa. Et todellakaan halua maksaa turhasta.
- Älä neuvottele hinnasta, joka perustuu kuukausittain maksettavaan osuuteen. Neuvottelun pitäisi perustua auton kokonaishintaan, ei sen kuukausimaksuun.
Ostajat käyttävät usein liian vähän tai liikaa aikaa mallien vertailuun ja sen vuoksi tekevät joko hätäiltyjä ratkaisuja tai kulkevat vastapainoksi täydellisen auton ohitse.
Tai keskittyvät epäolennaisiin seikkoihin auton valinnassa.
Kun nämä kuusi vinkkiä muistaa, ei voi mennä kovin metsään...
... siis päätöstä tehdessän, sillä hankitulla autolla kylläkin!
-EGORAZZI-