Monella elää vahvassa mielikuva siitä kuka on tuo tyypillinen sähköautoa ajava. Nörtti espoosta, suoranainen tylsyyden perikuva. Yleisen mielipiteen muuttamiseksi sähköautojen pitäisi rynnätä rallipoluille.
Legendaarinen urheiluautovalmistaja Porsche sai paljon julkisuuttaa tekemällä driftauksen maailmanennätyksen.
Ajokkina oli takavetoinen sähköauto Porsche Taycan.
Syntyi virallinen Guinness World Record (maailmanennätys), jossa autolla driftattiin yhtäjaksoisesti sivuluisussa 55 minuuttia, jonka aikana 200 metrin rata kierrettiin 210 kertaa, jolloin kokonaispituudeksi tuli yhteensä 42km ja 171 metriä vielä päälle.
Auton ratissa oli testikuljettaja Dennis Retera ja maailmanennätysyrityksen tuomarina toimi jopa seksistisen kaunis Joanne Brent (kuvassa yllä).
Ja luonnollisesti Porschen markkinointiosasto julkaisi tiapahtumasta välittömästi menevän videon (alla).
Eittämättä kaikella tällä yrtetään vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, ja ennen kaikkea mielikuvaan sähköautoista, ja niitä ajavista.
Eli sähköauto on seksikäs ja voi olla urheilullinen, joten sellaista ajava ei automaattisesti leimaantuisi espoolaiseksi insinöörinörtiksi.
SÄHKÖ SAATTAA OLLA SEKSIKÄSTÄ, MUTTA SILTI...
Toki sähköautomerkki Tesla on (joidenkin mielestä) imagoltaan seksikäs, ja liikennevaloista lähdettäessä nopeakin, mutta toisaalta harvalle ajonautintoa hakevalle se on vaihtoehto.
Ja Teslan imagoa rasittaa kaiken maailman julkkisomistajat kuten nyt vaikka Marco Bjurström ja Jari Sarasvuo.
Aajetaan sähköllä ihan kilpaakin Formula E -sarjassa, mutta sarja ei vaan oikein nappaa, ja F1-pomo Chase Carey kutsui katuradoilla usein ajattavaa sarjaa ”katubileiksi” ja "sosiaaliseksi projektiksi".
SÄHKÖAUTOJEN IMAGO PARANTUISI PARHAITEN RALLISSA
Neliveto löytyy nykyään yhä useammasta autosta, mutta harva muistaa miten idea nelivetoisesta autosta myytiinkään meille?
Oli vuosi 1981 ja Audi osallistui rallin MM-sarjaan Audi Quattro -kilpurillaan.
Monet asiantuntijat tosin epäilivät hankkeen järkevyyttä pitäen nelivetotekniikkaa liian painavana ja liian monimutkaisena, mutta Audi Quattron välitön menestys hiljensi pian epäilijät.
"Liian painava" ja "liian monimutkainen" ovat yleensä luonnehdinnat myös sähköautoista.
Audi Quattro oli ensimmäisiä nelivetoisia henkilöautoja. Ennen Audia nelivetokonstruktioon oli päädytty henkilöautossa vain vuoden 1966 Jensen FF -urheiluautossa ja Subaru Leonessa vuonna 1972.
Sähköautojen pitäisikin siksi rynnätä rallin MM-sarjaan, ja autourheilupomojen tehdä se houkuttelevaksi sääntömuutoksin.
MM-ralli olisi täydellinen laji täyssähköautoille. Kilpailun kokonaispituus vaihtelee, mutta kilpaa ajetaan yleensä noin 300 km:n verran, yleensä useamman päivän aikana. Yöllä ollaan tauolla, mikä olisi täydellinen hetki ladata autot seuraavan päivän kilvanajoa varten.
Aivan kuten oikeassakin elämässä!
Samalla se antaisi hyvän syyn tiivistää kisoja pienemmälle maantietelliselle aulueelle, ekologista sekin.
Lehdistön kuvat ladattavista ralliohjuksista olisivat sähköautoille mitä parhainta imagomarkkinointia.
Ralliauto synnyttää liikkuessaan myös paljon enemmän ääntä kuin sähköompelukonetta muistuttava ja kliininen Formula E.
Kivien ropinaa, voimansiirron ulinaa ja vielä mitä nirskuntaa ja narskuntaa. Myös driftaavan Porschen tavoin sivuluisussa liikkuva ralliauto on huomattavasti näyttävämpi kuin Formula E, joka liikkuu kuin raitiovaunu kiskoilla.
Suunnitelluista hybridi-ralliautoista, jotka pitäisi ottaa käyttöön vuonna 2022, ei ole siihen. Se on nähty jo hybriditekniikkaa käyttävissä Formula 1 -autoissa.
Siinä vaiheessa, kun sähköinen ralliauto tekisi Audit, eli päihittäisi polttomoottoriautot, alkaisi myös autovalmistajien kassakoneen kilinä.
-EGORAZZI-