Moottoriurheilun kuningaslaji on mennyt melkoiseksi pelleilyksi. Liian usein kilpailun voittaja selviää kabinettiväännöissä vasta useampi tunti kilpailun päättymisen jälkeen.
F1 on rikki, mutta ratkaisu korjata se on helppo, ja se esitellään tässä.
Mieti, jos lätkän maailmanmestaruus ratkeaisi vasta kolme tuntia ottelun jälkeen? Juhlijat odottaisivat Havis Amandan -patsaan vieressä odottelemassa tuloksia kabinetista, että josko sitä uskaltaisi jo hypätä altaaseen juhlimaan.
Videotuomaroinnin käyttöönoton jälkeen palloilulajeista jalkapallo ja jääkiekko on monien fanien mielestä menettäneet osan luonteestaan. Tähän luonteeseen kuului silloin tällöin tulevat tuomarointivirheet, jotka toki pitkällä juoksulla aina menivät melko tasan puolesta ja vastaan.
Formula ykkösiä pidetään moottoriurheilun kungingaslajina, mutta mikään (suosio) ei kestä ikuisesti.
Ei ainakaan, jos kisa kisan perään tuloksia pitää odottaa tuntitolkulla, ja koko lajin suola: ohittaminen, on tehty niin vaikeaksi, että jokaisen ohitusyrityksen 'laillisuus' pitää tutkia tuomariston toimesta.
TÄSSÄ ON SYY, MIKSI F1 ON RIKKI
Entinen F1-kuljettaja, ja entinen kuljettajien yhdistyksen ajajayhdistyksen puheenjohtaja, Pedro de la Rosa nostaa kissan pöydälle alleviivatessaan Twitter-tilillään syyn miksi tälläiseen tilanteeseen ollaan päädytty.
Syy on nykyaikaisten ratojen.
Tarkemmin: turva-alueiden.
Nykyään turva-alueet ovat turvallisia, mutta ennen kaikkea usein asfalttia. Aikaisemmin ne olivat hiekkaa.
Wanhoina hyvnä aikoina, kun ohitusyritys meni todella tiukaksi, toinen kuljettajista perääntyi. Ellei perääntynyt, oli todennäköistä, että molempien -- tai ainakin toisen -- matka olisi pysähtynyt hiekalle.
-> LEWIS HAMILTON JUUTTUU HIEKALLE VUONNA 2007 - VIDEO!
Nyt kannattaa ajaa talla pohjassa, vierivieressä ihan hamaan loppuun saakka, vaikka sen seurauksena olisi ajautuminen ulos radalta. Sitten itketään tiimiradioon ja valitetaan tulleen pusketuksi radalta, ja odotellaan tuomariston pelastavan palauttamalla menetetyn sijan -- kabinetissa, ei radalla!
JA NÄIN FORMULA YKKÖSET KORJATAAN
Ratoja on vaikea lähteä enää muuttamaan takasin, joten katse pitää ratkaisua etsittäessä kinnittää tuomaritoimintaan.
Ratkaisu löytyy palloilulajeista, tarkemmin jalkapallon ja jääkiekon tuomaritoiminnasta.
Tarvitaan 'keltainen / punainen kortti' -järjestelmä -- tosin, jollain toisilla termeillä / väreillä, koska keltaisella ja punaisella lipulla on jo vakiintunut merkitys formula ykkösissä. Mutta käytetään näitä termejä tässä demostraatiossa näin selvyyden vuoksi.
Tarvitaan kaksi 'PÄÄTUOMARIA' ja joukko 'LINJATUOMAREITA', tarkemmin jälkimmäisiä yksi jokaista radan mutkaa kohti.
KELTAINEN KORTTI: pienestä rikkeestä nousisi keltainen kortti, jonka vain sitä yhtä mutkaa vahtiva tuomari antaisi. (tuomarin) Käsi pitäisi nostaa rikkeen merkiksi välittömästi. Tämä olisi nimenomaan koko homman idea. Päätös pitäisi tehdä saman TV-kuvan perusteella, jonka katsojat näkevät, ja se pitäisi tehdä heti, samalla tavalla kuin futiksessa. Kaksi keltaista korttia saman kisaviikonlopun (aika-ajo + kilpailu) aikana tarkoittaisi punaista korttia.
PUNAINEN KORTTI: punaisen kortin saisi, mikäli saa kaksi keltaista korttia yhden kilpailun aikana, tähän lasketaisiin myös myös aika-ajoissa tehdyt rikkeet. Tai siinä tapauksessa, että rike radalla vaatisi suoraan sitä, esimerkiksi yhteenajo, mikä johtaisi päälleajetun keskeyttämiseen. Kuten jalkapallossa, punainen kortti tarkoittaisi ulosajoa, eli diskausta kisasta. Myös suoraan annettava punainen kortti pitäisi antaa rikettä seuraavan kierroksen keston aikana, eli melko välittömästi, normaalisti alle kahdessa minuutissa. Kaksi päätuomaria tekisi päätöksen. Mikäli he eivät olisi yksimielisiä, kortti ei nousisi.
KAKSI KELTAISTA KORTTIA PERÄTTÄISINÄ KISAVIIKONLOPPUINA: tarkoittaisi yhden (seuraavan) kilpailun ajokieltoa. Mikäli toinen keltainen kortti tulisi kauden viimeisessä kisassa, seuraavan kauden ensimmäinen kisa jäisi väliin.
Koko homman pitäisi perustua reaaliaikaisuuteen, aivan kuten jalkapallossa, tai jääkiekossa. Mutkatuomareiden (linjamiehet) pitäisi nostaa käsi pystyyn keltaisen kortin merkiksi heti. Punaista korttia voisi sitten miettiä sen yhden kierroksen ajan, koska kilpailusta ulos liputtaminen on lopullista.
Epäselvissä tilanteissa ei rangaistuksia jaettaisi. Selkeä rike, selkeä rangaistus. Ja heti!
Myöskään aikasakkoja ei enää annetaisi. Ne eivät todellakaan kuulu F1-sarjaan! Tallin tekemistä mokista, kuten vaaratilanteista varikolla rankaistaisiin varikonläpiajorangaistuksin. Moottorisääntöjen rikkomisesta voitaisiin edelleen rangaista lähtöruuturangaistuksin.
KELTAINEN / PUNAINEN KORTTI -JÄRJESTELMÄN EDUT:
- systeemi johtaisi väistämättä yhden kisan ajokieltoihin, jolloin tallien näytönpaikkaa janoaville kolmoskuskeille tulisi kisoja aina silloin tällöin, ja heille siten todellinen rooli tallissaan
- ei tuntien odottelua kilpailun jälkeen kuka voitti
- maaliintulojärjestys olisi aina lopullinen järjestys, ja aikasakkojen puuttuminen ei aiheuttaisi naurettavia tilanteita, jossa edellä ajanut itse asiassa häviää takana olleelle kuljettajalle
- kuljettajat voisivat ottaa / välttää riskejä oman tilanteensa mukaan, jolloin ohittaminen lisääntyisi
- yksi keltainen kortti ei tarkoittaisi välttämättä mitään, jolloin riskien otto lisääntyisi, turha radioon valittaminen loppuisi ja ohitusyrityksiä nähtäisiin enemmän
- kuljettajien itsesääntely: keltaisen kortin saaneet kuljettajat automaattisesti alkaisivat välttemään riskejä, jolloin ohittaminen helpottuisi ja lisääntyisi
- toisen selkeästi tahallinen klikkaaminen radalta johtaisi punaisen kortin myötä myös oman kisan päättyminen, mikä johtaisi itsesääntelyyn
- päätös olisi aina lopullinen, eikä siitä voisi valittaa
- huonoja päätöksiä tekevät tuomarit eivät enää palaisi tuomarin virkaan
- lähtöruuturangaistukset jäisivät ainoastaan teknisten rajoitusten rikkomisen rangaistusvälineiksi
- tallin virheet rankaistaisiin läpiajorangaistuksin, aikasakot jäisivät historiaan
Näin nyt aluksi.
Toki, lopullinen järjestelmä ehkä vaatisi vielä pienen ja lopullisen hienosäädön. Myös kortti-termi voisi olla hieman sekava ottaen huomioon, että on jo olemassa keltainen ja punainen lippu.
Ehkä keltaisen kortin sijaan koripallosta tuttu 'foul' (virhe) voisi olla oikea termi, ja sen symbolina kaikille tieliikenteestä tuttu universaali kärkikolmio?
Ehkä punainen kortti voisi olla 'musta lippu', koska se on jo vuosikymmeniä käytössä ollut tapa liputtaa kuljettaja pois radalta.
Mutta näin jalkapallotermein asia on ehkä helpompi selittää. Koska eihän Mestarien liigan loppuottelun jälkeenkään tarvitse venailla tunteja, ennen kuin tietää kuka voitti kannun!
Koska nyt F1 on rikki...
... ja näillä eväillä se korjataan!
Formula ykkösten määritelmä vuonna 2019: ensin ajetaan puolitoista tuntia, ja sen jälkeen kabinetissa pohditaan kolme tuntia kuka voitti kisan!